Consejos y avisos

Este viernes dia 15 y hasta el dia 8 de enero comienza el periodo navideño en OurensenoTempo y Ovrense. Durante esos días al margen de alguna posible sorpresa, solamente tendréis las publicaciones en el diario La Región (los sábados) y el primer domingo de enero en el suplemento Gente Mayor, así como mi colaboración habitual en el especial Nochebuena.
A TODOS MIS AMIGOS Y LECTORES
FELIZ NAVIDAD

Mail ourensenotempo@hotmail.com

6/8/10

A festa do Polbo en Carballiño

Fotografía propiedade Pastor Fabrega Carballo.
Lembroume esoutro día, o meu amigo Pastor Fabrega, que en breve será a festa do polbo na vila de Carballiño, (roblecito) como di algún modernillo madrileño.
Este ano celébrase a tradicional festa, cun protagonista inesperado: o polbo Paul, a quen a súa afección polas cores vivas, e as ganas de pensar en algo diferente á crise que sufrimos, levaron aos máis altos banzos da fama.
Afortunadamente non se lle permitiu vir á festa, dado que aínda que el seria o rei, non creo que ao ver saír aos seus conxéneres do caldeiro, todos coloreados, e "engurrumuñados", (palabro entendible, pero que non se se formase parte do dicionario dalgún idioma), pasarao moi ben precisamente. Algún se cadra en solidaridade e por respeto co "rabudo", plantexabase, pasarse á carne o caldeiro, ou aos pementos; pero non sería procedente, xa que eses saborosos alimentos, teñen a súa propia festa, e como decia a miña avoa, "cas cousas de comer, non se xoga".
Sexa como sexa, os que teñades a fortuna de poder asistir o día 8 o Carballiño, gozade da vila, e dunhas boas racións de polbo, cun bo Ribeiro, que con mesura, sempre senta ben.
 
A fotografía, é outra das colaboracións do amigo Pastor (comprando polbo en Leiro 1948), e véndoa, dámonos conta de que a tradición pulpeira (ou polbeira, como queirades) en Ourense, é das poucas que se conservan case intacta co paso dos anos; bo se pasamos por alto, o uso do butano actual, no canto da leña de outrora; noutros casos si, pero neste, penso que pouco afecta ao sabor...

No hay comentarios: